ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt, με αφορμή τα 22 χρόνια από την ίδρυση της, ανακοινώνει τη διοργάνωση Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα:
«Ποι@ νοσεί; Διάγνωση κατά Gestalt: Η κοινωνική τοποθέτηση στην κλινική οπτική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας»
Η Επιστημονική Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2024, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θα είναι υβριδική, με ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση των θεωρητικών παρουσιάσεων. Ως κεντρικός χώρος ομιλιών έχει οριστεί το Αμφιθέατρο Καράγιωργας, ενώ θα αξιοποιηθούν επιπλέον τέσσερις αίθουσες για την διεξαγωγή των παράλληλων παρουσιάσεων – βιωματικών εργαστηρίων, δια ζώσης (στις τέσσερις αίθουσες) ή διαδικτυακά μέσω Zoom (με αποκλειστική συμμετοχή των εξ αποστάσεως συμμετεχόντων και εισηγητών).
Τα άτομα που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν ομιλίες, παρουσιάσεις, βιωματικά σεμινάρια δια ζώσης ή διαδικτυακά, παρακαλούνται να αποστείλουν τις προτάσεις τους το αργότερο έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στο email του σωματείου μας: ds.hagt(at)gmail.com, με την ένδειξη: «Πρόταση για Διημερίδα».
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ παρεμβάσεις και εργαστήρια, διευκρινίζεται ότι οι εισηγητές τους θα συνδεθούν επίσης διαδικτυακά (όπως και οι συμμετέχοντες), δεδομένου ότι η δια ζώσης παρουσία τους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (χώρος διεξαγωγής Διημερίδας) δεν θα είναι απαραίτητη.
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, για να θεωρηθούν ολοκληρωμένες και να προωθηθούν στην Επιστημονική Επιτροπή της Διημερίδας, οφείλουν να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία και να περιλαμβάνουν ΟΛΑ τα παρακάτω στοιχεία:
– Τίτλος:
Ολοκληρωμένος τίτλος (κι αν το κρίνετε απαραίτητο μια σύντομη επεξήγηση του τίτλου) της ομιλίας, παρουσίασης ή του βιωματικού εργαστηρίου που προτείνετε.
– Μορφή παρουσίασης:
α. Θεωρητική παρουσίαση (30´), β. Στρογγυλό τραπέζι – πάνελ (90’), γ. Βιωματικό εργαστήριο – workshop δια ζώσης ή διαδικτυακό (90´), ε. Poster.
– Περίληψη έως 100 λέξεις:
Παρουσιάστε μια σύντομη αλλά πλήρη περιγραφή του θέματος που θα αναπτύξετε, τονίζοντας τα σημεία εστίασης της διαδικασίας που θα ακολουθήσετε και τον στόχο που έχετε θέσει για το κοινό, καθώς και την σύνδεση που κάνετε με το θέμα της Διημερίδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εν λόγω κείμενο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της Διημερίδας και θα δημοσιευθεί όπου κριθεί απαραίτητο (έντυπα ή ηλεκτρονικά) για την προώθηση και την επικοινωνία της Επιστημονικής Διημερίδας. Το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιογραφικό σας σημείωμα. Ως εκ τούτου, με την υποβολή της αίτησής σας, παραχωρείτε και το δικαίωμα χρήσης των πληροφοριών και των κειμένων που θα περιλαμβάνονται εκεί στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Gestalt, χωρίς καμία επιφύλαξη.
– Υλικοτεχνικές απαιτήσεις:
Καταγράψτε αναλυτικά αν χρειάζεστε κάποια υλικοτεχνική υποδομή για την υλοποίηση της ομιλίας, παρουσίασης ή βιωματικού εργαστηρίου που προτείνετε.
– Βιογραφικό σημείωμα:
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, όπου θα περιλαμβάνονται οι σπουδές, οι εκπαιδεύσεις και η επαγγελματική σας εμπειρία.
– Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Δημιουργείστε ένα πολύ σύντομο βιογραφικό σημείωμα με τα βασικά στοιχεία που θέλετε να συμπεριλαμβάνονται στο συνοδευτικό πρόγραμμα της ομιλίας, παρουσίασης ή βιωματικού σας εργαστηρίου.
– Φωτογραφία:
Ασπρόμαυρη φωτογραφία υψηλής ανάλυσης για να συνοδεύει το σύντομο βιογραφικό σας σημείωμα.
Δυο λόγια για το σκεπτικό του θέματος της Επιστημονικής Διημερίδας:
Με αφορμή τα 22 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt αναδύθηκε η ανάγκη να τοποθετηθούμε πάνω σε κλινικά ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τη ροή της σύγχρονης κοινωνίας.
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο, η «τέχνη» της ψυχοθεραπείας καλείται να συνδιαμορφώσει και να προτείνει ένα στέρεο έδαφος ανάπτυξης για τον άνθρωπο, μέσω της παροχής μιας παιδείας ανάληψης ευθύνης, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τις προκλήσεις της εποχής, όσο και της υπάρχουσες πηγές στήριξης που είναι διαθέσιμες στο περιβάλλον.
Η καρτεσιανή σκέψη που κυριαρχεί στις δυτικές κοινωνίες, οδηγεί σε μία θετικιστική αντίληψη του κόσμου που επιτρέπει το σαφή διαχωρισμό υποκειμένου-αντικειμένου και την ανάδυση αιτιοκρατικών σχέσεων. “Αυτός ο πολωμένος τρόπος αντίληψης επηρεάζει τον κυρίαρχο τρόπο διάγνωσης, όπως διαμορφώνεται μέσα από την πόλωση «υγεία – νόσος». Επιτρέπει την κατανόηση της ψυχοπαθολογίας ως «μυχιότητας», ως κάτι που αφορά δηλαδή αποκλειστικά το άτομο που υποφέρει.
Η θεραπεία Gestalt, ως φαινομενολογική προσέγγιση, που βασίζεται στη θεωρία πεδίου και τον υπαρξιακό διάλογο, μπορεί να διευρύνει την αντίληψή μας για το ανθρώπινο “πάσχειν”, την ανθρώπινη οδύνη. Προτείνει μια αντίληψη της ψυχοπαθολογίας ως φαινόμενο του διυποκειμενικού πεδίου, και συνεπώς της διάγνωσης ως διαδικασίας στο όριο της επαφής του ανθρώπου και του κόσμου.
Με βάση την παραπάνω θέση αναδύονται κάποια ερωτήματα:
- Πώς αντιλαμβανόμαστε στη σύγχρονη εποχή τις έννοιες της υγείας και της νόσου;
- Πώς ενημερώνεται σήμερα η πρακτική μας από διαγνωστικές αρχές και κριτήρια;
- Πώς βιώνουμε τις κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές αλλαγές ως άνθρωποι και ιδιαίτερα ως ψυχοθεραπευτές;
- Υπάρχουν φαινόμενα που συναντάμε για πρώτη φορά στα γραφεία μας;
- Τι μας στηρίζει και τι μας δυσκολεύει στο έργο μας;
- Ποιες ποιότητες χρειάζεται να έχει ένας θεραπευτής περισσότερο τώρα, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια;
- Πως κατανοούμε το «κοινωνικό» στον χώρο της ψυχοθεραπείας;
- Πώς συνεισφέρει η τέχνη στη θεραπευτική συνάντηση;
- Πως οι φαινομενολογικές προσεγγίσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην ψυχοθεραπευτική κοινότητα και στην επιστήμη γενικότερα;
Σε αυτή τη διημερίδα σας προσκαλούμε να συνομιλήσουμε κατευθυνόμενοι από την παρουσία, όπως αυτή προκύπτει στο όριο της επαφής, τη σύνδεση, την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την καρποφόρα συνδιαλλαγή απόψεων.
Μέσα από αυτή την κατεύθυνση, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι η επαφή με το διαφορετικό, καλούμε σε διάλογο θεραπευτές Gestalt, συναδέλφους από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και ανθρώπους από διαφορετικές επιστήμες και τέχνες, με στόχο τη διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων.
Άλλωστε για τη θεραπεία Gestalt η συνδημιουργία της θεραπευτικής εμπειρίας υποκινείται και υποστηρίζεται πάντα από την κατεύθυνση προς την επαφή με τ@ άλλ@.
Όλες οι εμπρόθεσμα κατατεθειμένες προτάσεις θα προωθηθούν ΑΝΩΝΥΜΑ στην Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα μελετήσει, θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει, θα απορρίψει ή θα αντιπροτείνει κάποια άλλη μορφή παρουσίασης (όπως συμμετοχή σε πάνελ ομιλητών, δημιουργία Πόστερ κλπ.) ή την τροποποίηση της διάρκειας της παρουσίασης, ανάλογα με τις θεματικές που θα προκύψουν και τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος της Επιστημονικής Διημερίδας. Οι επιλογές της Επιστημονικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, οπότε θα δημοσιοποιηθεί και το τελικό πρόγραμμα των εργασιών της Διημερίδας.
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή/και εναλλακτική πρόταση που θα βοηθήσει στην υλοποίηση της Επιστημονικής μας Διημερίδας, παραμένουμε στην διάθεσή σας.